Båter utenfor norske farvann
Farvann-appen kan nå vise båter som seiler utenfor norske farvann.
Kystverket som hoffleverandør
Dataene fra kystverket blir levert på binær format over en tcp-socket. Serveren til farvann lytter på denne socketen og lagrer data i en normal postgresql-database (med timescale og postgis). Data fra kystverket er helt gratis og åpent for publikum.
Kystverket har inntil nå vært hoffleverandør av data om båter til Farvann og de leverer data av høy kvalitet. Aberet med Kystverket er selvfølgelig at de kun leverer data fra den norske kysten, men også at de begrenser data om båter under 15 meter slik at disse ikke vises i datastrømmen.
Visning av sanksjonerte båter, oljerør og fiberkabler
Den nyeste oppdateringen av farvann-appen har mulighet til å vise mer enn bare båter! Nå kan man velge å se norske fiberkabler og oljerør, velge hvor gamle signaler man vil se og om man vil: filtrere på sanksjonerte båter.
Fiberkabler og oljerør
Data om fiberkabler og oljerør hentes fra geonorge og har blitt lagt til i appen. Man kan selv velge om man vil se disse dataene.
Bytte fra bigtech til europeisk tech
Det er i vinden å bytte fra amerikanske leverandører til Europeiske leverandører og jeg støtter dette fullt ut. Her er det jeg har gjort i det siste.
For noen år siden byttet jeg fra gmail til fastmail.com. Fastmail er jo egentlig australsk, så det er jo ikke så farlig? Men de benytter tjenester fra AWS, så da antar jeg at de har dataene mine lagret i USA. Derfor bytter jeg nå til protonmail. De er sveitsiske og lagrer data i Europa.
Oppgradering av database for farvann
Farvann-appen bruker en postgres som database med timescaledb og postgis extensions.
Denne databasen har nå blitt oppdatert til siste tilgjengelige versjon fra dockerhub(timescaledb-ha:pg17), som beskrevet her. Denne versjonen er pakket med både timescale og postgis, så dette gjør livet lett for meg som bruker begge disse extensionene.
Oppgraderingen gikk smertefritt uten behov for å gjøre noen kode-endringer. Det ser også ut til at den nye versjonen bruker en del mindre cpu enn den forrige versjonen, så dette var en særdeles god og smertefri oppgradering!
AIS og nasjonalitet i Farvann
Visning av nasjonalitet i Farvann
I dag ble Farvann oppdatert med en bitteliten ny funksjonalitet: vise nasjonalitet til båter. Nasjonaliteten dukker opp på både popupen som kommer opp når man trykker på et fartøy og på siden for detaljer.
Det er planlagt mer funksonalitet rundt dette på et senere tidspunkt. Da med tanke på fartøyer som er på sanksjonslister og fartøyer fra fremmede makter som oppholder seg i nærheten av undersjøiske kabler og annen infrastruktur.
FFSBS - Flinke Folk Som Bryr Seg
Hva skal egentlig til for å lykkes med IT?
Hva skal egentlig til for å lykkes med IT? Er det skinnende nye metodikker, eller kanskje en ny skinnende teknologi? Eller kanskje det er litt enklere.
Dette spørsmålet er like aktuelt i dag som for 17 år siden da jeg startet som utvikler. Den gangen jobbet jeg i IBM som hadde sine oppskrifter for å gjennomføre IT-prosjekter. Metodikker lange som vonde år med dokumentasjon for detaljstyring av hver lille del av de ulike fasene av prosjektet. Når jeg gikk over til Accenture hadde de sin egen V-modell som var like detaljert og komplisert. Der ble det brukt store excel-regneark for å fylle ut hvilke behov kunden hadde for å kunne regne ut hvilke deler av metodikken man kunne bruke og for å estimere prosjektkostnadene. Excel-kunnskapene der, overgikk alt jeg har sett i hele mitt liv.
Min blogg er bygget med ...
Bloggen er bygget med hugo med ananke theme.
Jeg hoster bloggen på hetzner.com, som så mye annet.
Bygging og deplyment gjøres med en Makefile ❤️
Koden til bloggen finner du i sin helhet på github-kontoen min.